De ce nu citesc tinerii?

Această întrebare și-o pun destul de des profesorii sau părinții. Cadrele didactice sunt nemulțumite de faptul că elevii își rezolvă temele, proiectele, referatele, cu ajutorul internetului, astfel biblioteca liceului este de foarte puține ori vizitată. Când vine vorba de lectura pentru vacanță, acea listă cu cărți ce ne-o dă d-na profesoară de limba română, la finalul anului școlar, și acel jurnal de lectură ce trebuie să-l întocmim, pentru a scrie într-însul prezentările succinte a cărților ce le-am citit. Dar, cu toate astea, unii tineri ignoră cu desăvârșire îndemnul de a citi. Li se pare anormal, rușinos sau o pierdere de timp să citească…

Tinerii aleg internetul, telefonul, discoteca, petrecerile în aer liber, în detrimentul cititului. Vreau să vă spun că și eu stau pe internet, și eu folosesc telefonul (când am nevoie) cu petrecerile nu mă dau în vânt, dar și eu călătoresc, într-un cuvânt, și eu mă distrez. Dar de ce nu pot vedea majoritatea tinerilor de azi, cititul tot ca pe o distracție? Ce îi împiedică să creadă că cititul nu-i ajută cu nimic în viață? Nu generalizez, sunt foarte bucuroasă că din cei 28 de colegi de clasă, sunt tot cu mine 4 persoane ce mai citesc câte o carte. Ceilalți, își folosesc timpul cu alte lucruri, nu investesc timp pentru a cunoaște, a învăța mai mult sau pentru a se întâlni cu ei, într-o carte. Suntem așa de simpli, când nu citim, atât de goi și cu mintea atât de pustie.  

Și mă gândesc iar, de ce nu citesc tinerii? Așa este la modă? Nu, nu cred că incultura, mediocritatea, și prostia sunt la modă. Consider că cititul este un lucru ce n-ar trebui lăsat să moară, încurajați-i pe toți cei cunoscuți vouă să citească, să nu îmbătrânească mai degrabă decât ar trebui, să nu moară în ei sufletul de atâta urât, și mintea de atâta necunoaștere. La ce folos ne sunt lucrurile materiale, dacă noi suntem pierduți de noi? Nu mai suntem noi, nu ne cunoaștem, credem că știm cine suntem, când de fapt, avem doar o impresie, și trăim cu sentimentul că suntem mulțumiți de noi, dar când întâmpinăm un obstacol în calea vieții, toată mulțumirea de noi dispare într-o secundă. 

Cititul ne poate influența viețile în bine, o gândire pozitivă, un bagaj de cunoștințe și un suflet frumos care știe să-și prețuiască fiecare zi. Nu vă opriți din citit, învățați din fiecare zi, și veți citi orice, până și sufleul oamenilor. Cărțile sunt cele care ne fac cunoștință cu noi și cu cei de lângă noi.    

Imagine

Advertisements

3 thoughts on “De ce nu citesc tinerii?

 1. Eu nu citeam când eram la școală pentru că mi se impunea să citesc ceea ce mie nu-mi plăcea. E ca și cum ai fi obligat să asculți o muzică pe care nu o simți aproape de sufletul tău. Desigur, eram liberă să citesc altceva. Oricum, dorința de a citi nu vine din obligație. Există un moment în viața fiecăruia când descoperă cartea. Atunci e momentul potrivit.
  Sinceră să fiu, în liceu nu era deloc cool să citești. În schimb, la facultate, altă mâncare de pește, situația se schimbă. Privim altfel viața, cunoști oameni cu aceleași interese și reușești să te deschizi mai mult. Acum nu mi-ar fi rușine să zic unui coleg că citesc, ba din contră, mă mândresc cu asta, lucru care nu s-ar fi putut întâmpla în liceu. Sunt etape ale vieții: nu poți să le salți.
  Dar, desigur, asta e părerea mea.

  1. Părerea tuturor contează.
   Citesc foarte mult de când sunt la liceu.
   Foamea de lectură a început acum 3 ani, și pe zi ce trece acea dorință de a cunoaște, se intensifică. 🙂

 2. Exista mai multe motive, unele justificate, dar neconcludente.
  unii, nu citesc, pentru ca nu au exercitiu, unora, poate ca nu li s-a cultivat, aceasta dorinta de a citi. Si cei mai multi din ignoranta.De aceea sunt numerosi oamenii care nu cunosc scriitori, operele acestora, nu se bucura de frumusetea si melodia unui vers, de caldura unei povestiri. Pana recent, computerul, nu le oferea decat satisfactia jocurilor si oportunitatea de a”copia” legal munca, inteligenta altora mai capabili. Poate, odata cu facebook-ul, sa mai citeasca o poezie, un citat, un aforism .si asa, incet, poate vor descoperii binefacerile cititului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s